Руският президент Владимир Путин лично е одобрил ареста на журналиста от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, когото руските власти обвиняват в шпионаж, съобщава "Блумбърг".

Агенцията се позова на източници, запознати със ситуацията.

"Одобрението на руския президент за този ход отразява нарастващото влияние на кремълските хардлайнери, които настояват за задълбочаване на конфронтацията с Вашингтон като необратима, заявиха тези хора при условие за анонимност", пише агенцията.

Задържането и последвалият арест на репортера в Екатеринбург в края на март предизвикаха остри критики от страна на Съединените щати и техните съюзници, както и от журналистическата общност.

Официални лица в Русия твърдят, че действията на Гершкович нямат нищо общо с журналистиката и че той е бил задържан уж с неоспорими доказателства.

Докато войната в Украйна се проточва, Кремъл все повече се опитва да я представи като екзистенциална борба срещу НАТО, която се стреми да унищожи Русия.

Стъпки като издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на Путин само засилиха усещането на руското ръководство, че няма къде да се оттегли в конфликта, който Кремъл очаква да продължи с години, отбеляза "Блумбърг".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук