Изследователите вярват, че са открили произхода на "Черната смърт", повече от 600 години след като тя уби десетки милиони в Европа, Азия и Северна Африка. 

Кошмарът от средата на 14-ти век е един от най-значимите епизоди на заболяването в човешката история.

Но въпреки годините на изследвания, учените не са успели да определят къде е започнала бубонната чума. Сега анализ показва, че е било в Киргизстан, Централна Азия, през 1330-те години, предава BBC.

Изследователски екип от университета в Стърлинг в Шотландия и германския институт Макс Планк и университета в Тюбинген са анализирали древни ДНК проби от зъбите на скелети в гробища близо до езерото Исик Кул в Киргизстан. 

Те избиратрайона заради значителен ръст в погребенията там през 1338 и 1339 г. 

Д-р Мария Спиру, изследовател от университета в Тюбинген, отчита, че екипът е секвентирал ДНК от седем скелета. 

Те анализират зъбите, тъй като според д-р Спиру те съдържат много кръвоносни съдове и дават на изследователите „високи шансове за откриване на пренасяни по кръвта патогени, които може да са причинили смъртта на индивидите“. 

Изследователският екип успява да открие чумната бактерия Yersinia pestis в три от тях.

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com
 

Д-р Филип Славин, историк от университета в Стърлинг, казва за откритието: „Нашето изследване се основава на един от най-големите и завладяващи въпроси в историята и определя кога и къде е започнал най-известният и скандален "убиец" на хора".

Изследването има някои ограничения, като малкия размер на извадката. 

Д-р Майкъл Кнап от Университета в Отаго в Нова Зеландия, който не е участвал в работата, е определил като „наистина ценна“, но отбелязва: „Данните от много повече хора, времена и региони... наистина биха помогнали да се изясни какво представените тук данни наистина означават." 

Работата на изследователите е публикувана в списание Nature.

Какво е бубонна чума? 

Чумата е потенциално смъртоносно инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии, наречени Yersinia pestis, които живеят в някои животни - главно гризачи - и техните бълхи. Тя се е превърнала в смъртоносна болест заради появата на един излишен ген при случайна мутация, като преди нея тя е била само бактерия, причиняващи леки храносмилателни проблеми.

Бубонната чума е най-честата форма на болестта, която хората могат да получат. Името идва от симптомите, които причинява - болезнени, подути лимфни възли или "бубони" в слабините или подмишниците. 

От 2010 до 2015 г. в световен мащаб са съобщени 3248 случая, включително 584 смъртни случая. 

В исторически план тя е наричана още "Черната смърт" във връзка с гангренозното почерняване и умирането на части от тялото, като пръстите на ръцете и краката.