Многовековната мистерия, свързана с енигматичните статуи на Великденския остров (или Рапа Нуи), най-вероятно скоро ще бъде разрешена. Според ново изследване тези мълчаливи стражи са създадени, за да спомогнат за плодовитостта на почвата. 

Изследователите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, както и от Cotsen Institute of Archaeology и Easter Island Statue Project (EISP), концентрират усилията си върху археологическия обект Рано Рараку – кариера на източната част на този полинезийски остров.


Именно тук са и близо 95 процента от въпросните статуи на моаите. В основата си това е вулканичен кратер, който представлява по-малко от 1 процент от общата площ на острова, но въпреки това е служил като единствен източник на камъните, използвани за създаването на мегалитните скулптури на острова.

Изследователите обаче твърдят (въз основа на анализ на почвените проби в региона), че скалите на Рано Рараку не са обикновени камъни.

 „Резултатите от химическия анализ на почвата разкриха нещо наистина необичайно - обяснява геоархеологът Сара Шерууд от Университета на Юга, в Сеуани, Тенеси - В нея откриваме наистина високи нива на съставки, които никога не бих предполагала, че ще ги има там, като калций и фосфор. Химията на почвата показва високи нива на елементи, които са ключови за растежа на растенията и са от съществено значение за високите добиви."

Изследователите смятат, че най-вероятно кариерата е била индустриален обект, използван за производство и временно съхраняване на моаите преди изнасянето и транспортирането им до други места на острова. Въпреки това обаче близо 400 от статуите са останали именно тук, други пък са погребани в почвата, защитени от укрепени скални конструкции, което предполагат, че поставянето не е временно.

Причината според изследователите може да е тази уникално богата почва, допълва obekti.bg.

„Навсякъде другаде на острова почвата бързо се изтощава, ерозира, губейки елементите, които хранят растенията - обяснява Шерууд. - Но в кариерата, с постоянния нов приток на малки фрагменти от основната скала, образуващи се в процеса на разработка на кариерата, съществува перфектна система за обратна връзка с вода, естествен тор и хранителни вещества".