Прототипът на космическия кораб Starship, разработен от SpaceX за космически полети и изстрелян от площадка в окръг Камерън, Тексас, експлодира минути след кацането, съобщават американските издания.

Според информацията, експлозията се дължи на "излишък от ракетно гориво".

Преди това прототипът SN10 се е издигнал във въздуха на височина около 10 километра по време на тестов полет, извършил е завой, контролирано спускане, повторно е пуснал двигателите преди кацане и се е приземил успешно.

SpaceX разработва транспортна система, състояща се от ракетаи-носител Super Heavy за многократно използване и космически кораб Starship. Системата ще направи възможно доставянето на спътници, екипажи и товари както до околоземните орбити, така и до Луната и Марс.

Това е третото изстрелване на Starship на височина над десет километра. Преди това изстрелванията бяха извършени на 10 декември и 3 февруари, като след това ракетите също експлодираха, но тестовете все пак бяха признати за успешни, тъй като основната цел не е била кацането, а проверка на поведението на ракетата във въздуха: завои, управляемост при планиране към земната повърхност, работоспособността на системата.

По-рано Мъск заяви, че първият изпитателен полет на космическия кораб в околоземна орбита вероятно ще се състои през 2021 г. Той обаче не изключи, че първите полети на Starship „може да не се получат“ поради факта, че компанията „работи на неизследвана територия“.

Превод и редакция: БЛИЦ