Папа Франциск разясни мистерията защо отдръпва ръката си от опитващите се да целунат пръстена му поклонници, обяснявайки, че това е "просто въпрос на хигиена“.

Говорителят на Ватикана Алесандро Гизоти разкри, че папата се притеснява от микробите. Видео, показващо как папа Франциск рязко отдръпва дясната си ръка пред устните на почитатели, които се опитват да целунат пръстена му, стана хит в социалните мрежи. Онзи ден той бе подложен на това изпитание при гостуването си в римското кметство, но бе пределно концентриран и не допусна "пробив".

Консервативните критици на папата го обвиниха в пренебрегване на вековната традиция. Дали папа Францис се сбогува с традицията? "Това е просто въпрос на спазване на хигиена", обясни Гизоти на репортерите.

Г-н Гизоти каза, че с толкова много хора, които се редят на опашка, за да видят папата на площад "Свети Петър“, той е взел предвид риска от разпространение на зарази. 82-годишният глава на католическата църква бил "развеселен" от разгорещените спорове, заяви папският помощник пред агенция Ройтерс.

Той добави, че папата "обича да прегръща хората и да бъде прегръщан от тях" и че е щастлив да позволи на хората да целунат пръстена му, когато става дума за малки групи.

Папският пръстен, носен на третия пръст на дясната ръка, е най-мощният символ на авторитета на папата. Целуването му е традиция, за която се смята, че датира от стотици години и се счита за знак на уважение и послушание.

Веднага след като папата умре, пръстенът му се унищожава, с което се демонстрира края на неговата власт.

Ето как папа Франсиск осуетява атаките към пръстена на дясната му ръка: