Френските власти обявиха, че ще затворят джамия в Париж като част от крутите мерки срещу радикалния ислям, довели до арестите на повече от десетима души след обезглавяването на учител, който показа на учениците си карикатура на пророка Мохамед, информира "Франс прес".

Джамията в гъсто населено предградие в североизточната част на Париж е разпространила видео на страницата си във "Фейсбук" дни преди ужасното убийство в петък, ругаейки избрания от учителя Самюел Пати материал за дискусия в клас за свободата на словото, каза източник, близък до разследването.

Министерството на вътрешните работи заяви, че джамията в Пантен, която има около 1500 поклонници, ще бъде затворена в сряда вечерта за шест месеца.

Вътрешният министър Жералд Дарманен, който обеща вчера, че "няма минута отдих за враговете на републиката", е поискал от регионалните власти да затворят джамията.

А вчера полицията предприе поредица от обиски, таргетиращи ислямистки мрежи.

47-годишният Пати беше нападнат на връщане към вкъщи от прогимназията, където преподаваше в Конфланс-Сент-Онорин, на 40 километра северозападно от Париж.

Снимка на учителя и съобщение, в което признава за убийството му, е намерена в мобилния телефон на убиеца му, 18-годишния чеченец Абдула Анзоров, който също така публикува в "Туитър" снимки на обезглавеното тяло.

Убийството беше предшествано от ожесточена онлайн кампания срещу Пати и училището, водена от бащата на ученичка, която обвини учителя в разпространение на "порнография" за показването на карикатура на пророка, на която е гол.

Училището заяви, че Пати е дал възможност на учениците мюсюлмани да излязат от класната стая, но урокът въпреки това предизвика скандал.

Бащата, който публикува видеото, споделено от джамията в Пантен, е сред 15 души, арестувани след убийството, заедно с известен ислямистки радикал и четирима членове на семейството на Анзоров.

Дарманен обвини бащата и радикала, че са издали "фетва" срещу учителя.

Днес ръководителят на джамията в Пантен, Мохамед Ханиче, каза, че е споделил видеоклипа не за да "потвърди" оплакването за карикатурата, а от загриженост за децата мюсюлмани, които са отделени в клас.

Четирима ученици, заподозрени в приемане на плащане за посочване на Пати на убиеца му, също бяха арестувани вчера.

Десетки хиляди хора взеха участие в митинги в цялата страна в неделя, за да почетат Пати и да защитят свободата на изразяване.

Дарманен обеща, че правителството също така ще затегне хватката си върху благотворителни организации със съмнителни връзки към ислямистки мрежи.

Убийството предизвика паралели с клането през 2015 г. във френското сатирично списание "Шарли ебдо", където 12 души, включително карикатуристи, бяха застреляни за публикуване на карикатури на Мохамед.

Френските учители отдавна се оплакват от напрежение около религията и идентичността, което се разпространява в училищата.

Вчера имаше изблик на емоции пред училището на Пати, където мюсюлмански лидери се събраха, за да изразят съболезнования и да дистанцират религията си от зверството.

"Много е важно да дойдем тук, за да покажем нашата скръб, да покажем, че това, което се е случило тук, не е ислям. Това беше направено от бандити, които нямат нищо общо с исляма", настоя Кемаду Гасама, парижки имам.

Политическата температура също се покачва, като френският президент Еманюел Макрон обещава, че "страхът е на път да промени страната" в нова антиислямистка кампания.

Крайнодясната лидерка на "Национален сбор" Марин льо Пен, която вероятно ще се изправи срещу Макрон на президентските избори през 2022 г., призова за "военновременно законодателство" и незабавен мораториум върху имиграцията.

Обезглавяването на Пати беше второто нападение с хладно оръжие откакто започна съдебния процес миналия месец за клането срещу "Шарли ебдо".

При нападението през септември двама души бяха ранени пред бившите офиси на изданието.

Във вторник вечерта се планира мълчалив митинг в знак на почит към Пати, а Макрон ще присъства на церемония, организирана със семейството на учителя в сряда.

Междувременно прокурорите в Париж заявиха, че са започнали разследване на френски неонацистки уебсайт, хостван в чужбина, който публикува отново снимката на обезглавения труп на Пати, публикуван в Twitter от убиеца.