Съветът на Европа съобщи, че завземането на много грузински райони от страна на Русия и нарушаването на правата на човека в контролираните от нея територии са "недопустими и няма да останат ненаказани".
Членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от Унгария Матяш Йорши и от Албания Кастриот Ислами заявиха след посещение в Тбилиси, че е "немислимо през 21 век страна-членка на Съвета на Европа да завзема територията на друга страна-членка".
Депутатите, подготвящи доклад, който ще бъде представен на следващата пленарна сесия на Парламентарната асамблея от 29 септември до 3 октомври, смятат, че "Русия е длъжна да уважава изцяло споразумението за прекратяване на огъня и веднага да изтегли войските си на позициите, които са заемали преди началото на конфликта".

Освен това, Русия трябва веднага да прекрати безотговорното унищожаване на икономическата инфраструктура на Грузия, което е напълно неоправдано, смятат Йорши и Ислами.
Те настояват да бъдат прекратени кражбите, нарушенията на правата на човека и провеждането на етнически прочиствания, за които имат сигнали от различни части на Грузия, Абхазия и Южна Осетия.
Съветът на Европа е основната организация, която следи за спазването на човешките права. Той обединява 47 страни от континента. /БЛИЦ