Министърът на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан поиска оставката на началника на Румънската полиция Богдан Деспеску във връзка със скандала, който избухна, след като полицейски служител бе задържан за сексуално посегателство срещу две деца, съобщава Аджерпрес, пише "Монитор".

Тя заяви, че е "абсолютно недоволна" от обясненията, които е получила от ръководството на полицията във връзка с оставането в системата на заподозрения в педофилия полицай, за когото стана ясно, че е имал и предишни криминални деяния.

"Липсваше отговор на въпроса как така никой от тези, които са имали правомощия, не е знаел за тези отклонения в поведението (...) Вероятно е изолиран случай, но с повторения (...) Трябва да имаме смелостта да си признаем, че имаме проблеми в системата", заяви днес министърът.

45-годишният служител на Пътна полиция Еуджен Стан, който бе обвинен в сексуално посегателство срещу две деца в квартал на Букурещ, е признал деянието, както и още едно сексуално нападение срещу 7-годишно дете през 2012 г., съобщиха медиите по-рано днес.

Стан работи в системата на МВР от 1990 г., като първоначално е бил жандармерист, а от 2010 г. е в бригада на Пътна полиция.

Според информационния сайт Зиаре миналата година той е опитал да насили една жена, а през 2012 г. е извършил сексуално посегателство спрямо 7-годишно дете в същия район на румънската столица.

Мъжът бе заловен вчера, след като бяха разпространени кадри от камери за видеонаблюдение, които показват сексуално посегателство срещу петгодишно момиченце и деветгодишното му братче в асансьор в жилищен блок на 5 януари.

Той бил разпознат от колегите си, които са подали сигнал.