Вашингтон е готов да прехвърли на Киев далекобойни тактически ракети ATACMS, оборудвани с касетъчни боеприпаси, когато президентът на САЩ Джо Байдън даде съгласието си.

Това каза пред Bloomberg Дъглас Буш, помощник-секретар на сухопътните сили на САЩ за придобиване, логистика и технологии.

"Готови сме да действаме бързо. Ще бъдем готови, когато и ако президентът реши да го направи," заяви Буш. Според него Пентагонът "отдавна се е подготвял за подобно развитие на събитията".

Bloomberg пояснява, че ATACMS (съкращение на английски от Army Tactical Missile System или Армейска тактическа ракетна система) са в състояние да носят от 300 до 950 касетъчни боеприпаси.

Обсегът на полета на такива ракети е от 25 до 300 км. Според Буш украинската армия ще може да изстрелва до шест ATACMS наведнъж, използвайки пусковите установки, с които вече разполага.

По-рано NBC съобщи, че Байдън е обещал на украинския лидер Владимир Зеленски Вашингтон да прехвърли малка партида тактически ракети ATACMS на властите в Киев.

Касетъчните боеприпаси са заряди, пълни с голям брой експлозивни суббоеприпаси за различни цели (противотанкови, противопехотни, запалителни и други).

Те са на въоръжение в армиите на много страни под формата на бомби, артилерийски снаряди и бойни глави на ракети.

На 1 август 2010 г. влезе в сила Конвенцията за касетъчните боеприпаси. Към октомври 2018 г. ККБ е подписана от 120 държави, като пълноправни членове, които са я ратифицирали, са 104 от тях.

Република България подписва ККБ на 3 декември 2008 г. и ратифицира документа на 6 април 2011 г. Държавите, ратифицирали конвенцията, се ангажират никога и при никакви обстоятелства да не произвеждат, използват или прехвърлят такива боеприпаси на никого.

Сред страните, които не са подписали конвенцията, са Азербайджан, Армения, Беларус, Гърция, Грузия, Латвия, Полша, Русия, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция, Украйна, Финландия и Естония.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук