Ръководителят на отдела за доставки на армията на САЩ Дъг Буш разказа за причините за неуспехите при изпитанията на американските хиперзвукови ракети.

Според него за неотдавнашните неуспехи са виновни "механични проблеми" с пусковата установка, но вече е изготвен план за отстраняването им, съобщава Breaking Defense.

Армията и ВМС на Съединените щати работят в тандем за разработването на хиперзвуково оръжие с голям обсег (LRHW), което сухопътните войски наричат Dark Eagle.

През последните няколко години армията претърпя редица неуспехи в изпитанията, което я принуди да отложи датата на пускане в експлоатация от края на септември до края на 2023 г. Но след поредния неуспешен тест в края на октомври тази цел беше отменена, пишат анализатори.

"Това определено е проблем с ракетата-носител. Това не е нищо ново, това е просто механичен проблем", казва Буш.

Проблемът на армията с ракетата-носител изглежда е добра новина за флота, тъй като заместник-министърът на отбраната на Пентагона за изследвания и инженерство Хайди Шу каза пред репортери, че програмата на флота в момента не изпитва допълнителни затруднения.

Но Буш заяви, че военните са се срещнали с представители на Lockheed Martin, интегратор на дадените оръжейни системи, за да разработят преработен план за тестове.

Новият план предвижда разделяне на изпитанията на пусковата установка и ракетите, така че забавянето на едното да не забави другото, казва служителят. Планът също така ще се фокусира върху широкомащабно тестване на отделни компоненти, за да се гарантира, че армията е разрешила проблема с ракетата-носител.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук