Русия очаква Украйна да приеме исканията й и да осъзнае истинската ситуация. Това каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

„Москва чака Киев да приеме исканията на Москва и да осъзнае де факто ситуацията – реалната ситуация, която съществува“, каза говорителят на Кремъл.

По-рано позицията на Кисинджър беше критикувана в Киев. Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, каза, че предложенията на някои западни партньори за териториални отстъпки са "удар с нож в гърба" за Киев.

В същото време Песков, говорейки за това, отбеляза: „Това не са териториални отстъпки“. „Киев трябва да признае де факто ситуацията и просто да я оцени трезво.“

Песков нарече неприемливи и обвиненията на Запада, че Руската федерация блокира доставките на зърно от Украйна: „Ние категорично отхвърляме тези обвинения и, напротив, обвиняваме западните страни, че са предприели редица незаконни действия, довели до тази блокада.“

Прессекретарят на президента каза още, че МААЕ обсъжда с Руската федерация и Украйна възможността за пътуване до атомната електроцентрала в Запорожие.

По-рано генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза, че Запорожската АЕЦ разполага с 30 000 кг плутоний и 40 000 кг обогатен уран.

„Агенцията е в контакт както с украинската страна, така и с руската страна относно организацията на това пътуване“, каза говорителят на Кремъл в отговор на въпрос дали МААЕ е поискала от Руската федерация да организира достъп до съоръжението.