Властите в Украйна използваха намиращите се в завода “Азовстал” хора в град Мариупол за шантаж на Запада. Това заяви официалният говорител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, в коментар на развитието на ситуацията в пристанищния град и официалните заявления от страна на Киев последните дни, пише Труд.

Според Захарова, украинските власти нееднократно “са прибягвали до тактиката на шантажа спрямо редица страни”, на първо място от които тези в Европа, с цел разрешаване “на поставените им от Съединените щати задачи”.

“Това е един от най-удобните за Вашингтон инструменти за въздействие на ситуацията в Европейския съюз. Когато дойде прозрението за страните от ЕС (в контекста на сегашната ситуация в Украйна), ще бъде тежко”, казва Захарова.

Говорителят на руското външно министерство подчерта, че Москва е предлагала от месеци да се проведе операция по извеждането на военнослужещите от батальон “Азов”, посредством откриването на хуманитарни коридори. Според нея тези усилия са били провалени от страна на президента на Украйна Влодимир Зеленски, който е искал хората, обсадени в комплекса да бъдат извадени с усилията на украинска хуманитарна операция.

“Всичко това сега Зеленски нарича провеждане на хуманитарна операция от украинска страна. На практика подобни изявления той демонстрира своите лъжи и пропаганда, основани на лъжите, на които се уповаваха толкова време”, каза още Мария Захарова.

Цяла нощ са се предавали в плен бойци от катакомбите в Азовстал ВИДЕО

В изявление пред журналисти в рамките на деня, говорителят на президента на Русия Владимир Путин, Дмитрий Песков коментира, че украинската страна от седмици не демонстрира добра воля за преговори с Русия, за възможно слагане на край на въоръжения конфликт започнал с руското нашествие на 24 февруари.

“Преговорите не напредват и забелязваме пълна липса на желание от страна на украинските представители да продължат преговорния процес”, заяви Песков. Изявлението му дойде ден след като украинското президентство обяви, че преговорите са прекратени заради Русия.

“Процесът на преговори е замразен. Русия не демонстрира ясното разбиране на ключов елемент - това, което се случва по света в момента и негативната роля, която тя играе в това”, заяви Михайло Подоляк, съветник на Влодимир Зеленски.

Директните преговори между двете страни не са дали никакъв конкретен резултат от седмици, като последните разговори между украинската страна, водена от Давид Арахамия и руската с Владимир Мудински начело са се провели на 22 април, посочват наблюдатели.

В коментара си пред медиите в Москва Дмитрий Песков коментира и идентифицирането на украинските защитници на завод “Азовстал” в Мариупол, които се предават, като въпрос, който ще бъде разглеждан от министерството на отбраната на Русия. По данни на руските военни от началото на седмицата до сряда на обяд, над 950 украински защитници на “Азовстал” са сложили оръжието и са се предали доброволно, изнасяйки със себе си десетки ранени.