Москва никога няма да започне да обсъжда с никого изтеглянето на своите ракети или въоръжения от Калининград, тъй като Калининград е руска територия, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред CNN.

Русия няма да толерира никакви искания на тема какво да прави на собствената си територия, добави той.

Бившият посланик в Русия Майк Макфол публикува поредица от туитове, в които написа: ето моят списък с искания към Русия в отговор на исканията, които Русия отправи към НАТО. 

Русия се съгласява да изтегли войските си от Молдова. Русия се съгласява да изтегли войските си от Грузия, оттегля обратно признаването Абхазия и Южна Осетия (като независими страни).

Русия се съгласява да изтегли войските си от Украйна, да върне Крим на Украйна, да спре да подкрепя сепаратистите в Украйна. Русия се съгласява да извади своите ракети „Искандер“ от Калининград“. Как ще отговорите на тези искания?

ДМИТРИЙ ПЕСКОВ, говорител на Кремъл: Руските миротворци присъстват в много региони и в тези региони ситуацията все още е много, много крехка.

Потенциалното изтегляне на руските сили може да доведе до избухване на нови кризи. Не знаем какви могат да бъдат последствията и каква ще бъде ситуацията, например, за Абхазия или за Осетия.

Хората в Абхазия и Осетия може да бъдат заплашени от грузинските националисти, както се случи, когато Грузия започна война срещу Осетия като изпрати танкове срещу цивилното население. Трябва да помним това.

И Русия никога няма да обсъжда с никого изтеглянето на каквито и да било ракети или оръжия от Калининград, защото Калининград е руска територия. И с цялото ми уважение, ние никога няма да търпим никакви изисквания към това, което правим на собствена територия. Никоя държава няма да толерира това. Само си представете, че...

А какво ще кажете за територията на Украйна? Какво ще кажете за деескалацията на напрежението в Украйна?

ДМИТРИЙ ПЕСКОВ: Да, що се отнася до намаляването на напрежението в Украйна, първо, в Украйна няма руски войски. В Донбас няма руски войски. Има руски войски на руска земя, на руска територия близо до украинската граница. И е лесно да се разбере защо.

Знаете ли, международните наблюдатели казват, че има руски войници, те не носят руски униформи, но в Донбас има руски войници.

ДМИТРИЙ ПЕСКОВ: В Донбас няма руски военни. Аз съм официален представител на Кремъл и мога официално да ви кажа, че в Донбас, както и на украинска земя, няма руски военни. Но на територията на Руската федерация близо до украинската граница има руски войски.

И ние считаме за необходимо тези войски да бъдат разположени там в условията на доста напрегнатата ситуация и изключително недружелюбната среда, създадена от различни учения на ударни части на НАТО, разузнавателни самолети на НАТО и придвижване на военна инфраструктура на НАТО към нашите граници.

Трябва да реагираме, трябва да вземем предпазни мерки. Затова нашите военни са там, на наша територия.

Имате ли някакви срокове, след които да кажете, че преговорите са се провалили? И в този случай готови ли сте да предприемете военни стъпки?

ДМИТРИЙ ПЕСКОВ: Не говорим за военни действия. Трябва да разберете: никой никого не заплашва с военни действия. Би било просто лудост да го направим. Но ние ще бъдем готови да предприемем контрамерки.

Така че, ако продължавате да казвате: „Слушайте, руснаци, ние няма да вземем предвид притесненията ви. НАТО ще продължи да се разширява. Засега няма да приемем Украйна в НАТО, но с течение на времето, от правна гледна точка, това ще стане възможно.

Няма да кажем, че няма да разполагаме нападателни оръжия на украинска територия. И военната инфраструктура на НАТО ще остане близо до вашите граници и с времето ще стане още по-близо. Ако ни кажете това, тогава ще трябва да направим нещо.

Какви са сроковете? Какви са сроковете? Разбира се, не говорим за утре, нито за няколко часа. Но това, което нашият президент имаше предвид, беше, че ние не искаме да виждаме процес в името на процеса. Не искаме да виждаме едномесечни или едногодишни преговори, обсъждащи нашите различия.

Първо искаме да почувстваме, че сте готови да вземете предвид притесненията ни. За съжаление сега, в момента не го усещаме.