Президентите Байдън и Путин ще проведат антикризисни преговори на фона на руските планове за разполагане на до 175 000 войници на границата с Украйна преди потенциална инвазия през следващата година, пише британският вестник The Times.

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове за военна офанзива на няколко фронта едновременно, във връзка с което Кремъл придвижва войски, артилерия и бронирана техника към границите на Източна Европа. Кризата засили опасенията, че противопоставянето на Украйна, бивша съветска република, която искаше да се присъедини към НАТО, може да доведе до руска инвазия и война на европейска земя.

Сателитни изображения показват натрупване на руски войски по границата, като анализаторите прогнозират общо 175 000 войници. Руските резервисти бяха мобилизирани в 50 бойни групи заедно с танкове и артилерия. Москва отхвърли тези опасения, като заяви, че провежда конвенционални военни учения и обвини Украйна и НАТО в агресия.
 Вашингтон заплашва със сурови санкции, включително и изключването на Русия от международните финансови системи, ако тя не отстъпи.

„Президентът Байдън ще подчертае опасенията на САЩ относно руските военни действия на границата с Украйна и ще потвърди подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, заяви Белият дом.

Байдън каза в петък, че САЩ са подготвили "всеобхватен и значим" набор от инициативи, които да затруднят нещата за Путин. Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че САЩ могат да предприемат "високо ефективни икономически мерки", от които преди са се въздържали.

Путин вероятно ще потвърди руската опозиция срещу членството на Украйна в НАТО, въпреки че Алиансът подчертава, че Москва няма дума за възможни планове за разширяване. Съединените щати смятат, че на границата с Русия са съсредоточени 70 000 войници, докато Украйна оценява техния брой на 94 000. В същото време и двете оценки предполагат, че руската стратегия дава възможност за удвояване на подкрепленията в най-кратки срокове. Украйна предупреди, че Москва може да нахлуе още следващия месец. Американски служители казаха, че нова пропагандна кампания от проруските медийни групи в Украйна, които обвиняват Киев за потенциална военна ескалация, вече е положила основата за инвазията.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство каза: „Руските въоръжени сили на руска територия са законното право на суверенна държава. (Изхождайки от действията на НАТО в региона.) Американската преса трябва да бъде загрижена за агресивните действия не на Русия, а на Съединените щати.

Източници в Украйна и НАТО се опасяват, че Москва може да изпрати мигранти да атакуват коридора Сувалки, почти 100-километровия „език“ между Полша и Литва. Коридорът е единственият, който свързва Литва, Латвия и Естония с останалата част от Европейския съюз и европейските територии на НАТО.

При този сценарий Русия ще може да изтласка мигрантите в коридора и да разпали вълнения. След това, под предлог за хуманитарна криза, руските войски ще могат да нахлуят и да разположат своите патрули. Подобен ход ще позволи на Русия да обедини силите си в Калининград с Беларус. Всичко това може да стане за по-малко от два часа, според украински оценки.

Както един източноевропейски дипломат каза пред The Times, „бежанците са много сложно оръжие, ако ги използвате като такова“.

Миналия месец Русия разположи войски на границата между Беларус и Полша, откъдето стотици мигранти се опитаха да преминат в ЕС. Кремъл свързва това внезапно разгръщане с необявени учения. Един украински източник обаче нарече миграционната криза на границата с Беларус част от план, за да се види дали НАТО ще приложи член 5 относно колективната защита на Алианса или не. Източникът предполага, че това е "репетиция" за бъдещо използване на мигрантите за завземане на огромна територия.

„Миграционната криза и прехвърлянето на войски в Беларус е стратегия за отвличане на вниманието на НАТО от атака срещу Украйна. Всичко, което Русия прави сега, се върти около Украйна."

Две събития в натрупването на руски войски по украинската граница са особено тревожни за плановете за инвазия на Путин, пише Майкъл Евънс.

Те включват разполагането на боеспособни батальонни тактически групи (БТГ) - щурмовите отряди на Москва - и скорошното пристигане на всичко необходимо за средносрочна военна намеса, включително полеви болници. Оценките за броя на руските войски варират от 94 000 (Киев) до 70 000 (Пентагон), но Кремъл може бързо да увеличи техния брой около 175 000.

Тази оценка се основава отчасти на руската доктрина за конвенционална война, която е силно насочена към използването на БТГ в режим на готовност.

За пет години БТГ бяха общо 66, сега броят им достига до 168, като 50 от тях са разположени на границата с Украйна.

Освен това Путин може да преследва три други цели освен действителното нахлуване: да тества способността и да репетира способността на Русия да пресече границата и да окупира големи територии в Украйна за кратко време; да предупреди НАТО да не приема Украйна за член на Алианса; и накрая, да изпита нервите на президента Байдън.