Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заплахата на САЩ със санкции срещу руските газопроводи в Европа е пример за "брутален натиск", който Вашингтон оказва върху европейските страни и компании. 

САЩ се опитват да "принудят" Европа да придобие газ на по-високи цени и "при по-неблагоприятни условия", подчерта той.

Повод за изявлението е вчерашното решение на Държавният департамент на САЩ да включи "Турски поток" и "Северен поток-2" сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA).

Дмитрий Песков също така посочи, че в момента няма твърди планове по отношение на среща между руския президент Владимир Путин и неговия американски колега Доналд Тръмп.

По време на ежедневен брифинг Песков коментира статия, публикувана в сряда от вестник The Times, в която се отбелязва, че двамата президенти могат да се срещнат в Ню Йорк на Общото събрание на Организацията на обединените нации на 15-и септември, подчертавайки, че подобна среща не е потвърдена, тъй като все още няма окончателни планове за нея.

Преди дни Песков отбеляза, че отношенията между САЩ и Русия са "в най-ниската си историческа точка", визирайки проблемни въпроси като контрола на ядрените оръжия и глобалната стабилност.