След рекордния скок от близо 25 долара за един ден, котировките на “черното злато” тръгнаха надолу поради опасенията, че американската икономка ще продължи забавения си растеж в резултат на тежкото състояние на финансовите пазари в страната.
Цената на суровия петрол се понижи на международните пазари, след като в края на миналата и началото на тази седмица отбеляза значително повишение. Основната причина за промяната в тенденцията са съмненията в успеха на плана на американското правителство, което възнамерява да отпусне 700 млрд. долара, за да стабилизира банковия сектор в страната. Именно продължаващата несигурност на финансовите пазари в САЩ допринася за забавения ръст на щатската икономика и поражда опасения за бъдещо свиване на търсенето на петрол, което предизвиква и спад на цената на суровината.
След рекордния скок от над 25 долара за барел в търговската сесия в Ню Йорк вчера, днес в електронната неприсъствена сесия на NYMEX контрактите на суровия петрол с доставка през ноември поевтиняха с около 1%, достигайки равнище от 108,37 долара за барел. Вчера търговската сесия затвори при цена 109,37 долара за барел.
Цената на Brent-а с доставка през ноември също отбеляза спад в размер на около 0,6% до 105,36 долара за барел, в сутрешната сесия на ICE в Лондон. Вчера борсата в британската столица затвори при 106,04 долара за барел. /БЛИЦ