Преди началото на стремителната си политическа кариера бившият президент на САЩ Барак Обама се отказал от сватба с бяло момиче, защото се опасявал, че междурасовият брак ще му коства успеха, предаде ТАСС, цитирайки вашингтонското издание "Дейли колър".
То се осведомило за биографичната книга "Изгряваща звезда", посветена на Обама. Книгата е написана от носителя на награда "Пулицър" Дейвид Гароу и ще бъде пусната в продажба на 9 май.

В съответствие с изложената в биографичната книга информация Обама живял в Чикаго, щата Илинойс, и се срещал с момиче със смесен расов произход, което е наполовина японка и наполовина холандка - Шийла Миоши Джагър.

През 1986 г., когато бил 25-годишен, той й предложил брак. На предложението за брак отрицателно реагирал бащата на момичето, който се поинтересувал как кандидат женихът възнамерява да осигури прехраната на дъщеря му. Впоследствие било решено да се отложи сватбата.

През 1987 г. сред двойката възникнали разногласия по въпроси, свързани с расовата принадлежност. Твърдата му решимост да отъждестви себе си с афроамериканците повлия директно на решението му да гради политическа кариера, пише изданието, като цитира извадка от книгата на Гароу. По-късно Обама се развълнувал от историята за тъмнокожия сенатор от Илинойс Ричард Нюхаус, чиято съпруга е бяла. По негов адрес често се изказвали критично националисти, които уверявали, че ако се съди по думите му, той е с тъмнокожите, но спи с бели.

Барак бе много близък с Джагър, но имаше усещането, че е между два огъня - жената, която обича, и съдбата, която бил уверен, че му е предначертана, отбелязва "Дейли колър", като цитира извадка от книгата.