Търсачката е заделила $45 милиона за компенсации на авторите.
Google, най-голямата търсеща машина в интернет, предложи заплащане на авторите на книги, за да ползва техните произведения в своя онлайн услуга, съобщава TechNews.bg. Компанията предлага по $60 на писателите. Срещу тази сума интернет гигантът иска да получи разрешение да сканира книгите за целите на услугата Google Book Search, да покаже кратки отзиви за нея, да продава електронен достъп до отделни страници и рекламно пространство.

При комерсиално използване на книгите авторите ще получават по 63% от печалбата. Те запазват и правото си да изтеглят вече сканирани книги от проекта, както и да забранят бъдещето им сканиране. Google е заделил поне 45 милиона долара за компенсация на авторите. Плащанията ще продължат до 5 май тази година, става ясно от съобщение в специално пуснатия за тази цел сайт.

Cумата от $60 за книга е минималното предвидено възнаграждение. Google ще плаща по още $15 за всеки допълнителен пълен материал към книгата и по $5 за непълен. Освен това интернет компанията е предвидила $34,5 милиона за създаване на регистър за правата върху книгите. Споровете с издатели на книги струваха $125 милиона на Google за последните две години. /БЛИЦ