Млади австралийци масово си правят вазектомии поради загрижеността си за околната среда. Това съобщава LADBible.

Д-р Ник Демедюк, който извършва около 10 процента от всички вазектомии в страната, казва, че броят на мъжете между 18 и 28 години се е увеличил сред пациентите му. Много от тях са вегани, загрижени за това как пренаселеността вреди на планетата.

Демедюк отбелязва, че пациентите му решават да имат само едно дете, за да спасят планетата или дори да се лишат от възможността да се размножават. Той смята, че готовността на хората да се откажат от раждането е свързана с високо ниво на образование.

Според лекаря в Южна Америка популярността на вазектомията нараства експоненциално, докато в Австралия нарастването на броя на операциите става постепенно. Австралия е на второ място след Нова Зеландия по брой вазектомии, извършени на човек.

Психиатърът Танвир Ахмед се съгласи с колега и отбеляза, че в традиционните мъжки култури вазектомията е много по-рядко срещана, тъй като мъжката плодовитост е важна за целия клан. Той добавя, че социално-политическият пейзаж влияе върху решението на младите мъже да се подложат на операция. „Вазектомията се превърна в един вид политически акт за вегани и природозащитници. Освен това тази операция е популярна сред профеминистите от мъжки пол “, обяснява Ахмед.

По-рано беше съобщено, че веган от британския Брайтън не храни сина си с животински продукти, за да спаси планетата. Според жената детето й е напълно здраво и има отличен апетит.

Превод: БЛИЦ