Срещу един от претендентите за участие в изборите за кмет на Сочи Борис Немцов плиснаха амонячна вода.
Инцидентът е станал, когато Немцов отивал в предизборния си щаб в Сочи. Трима младежи започнали да плискат срещу него вода с мирис на амоняк от двулитрови пластмасови бутилки. Течността е попаднала на единия ръкав и по лицето на Немцов.
Един от лидерите на опозиционното движение “Солидарност” Немцов планираше да направи обръщение към ръководството на страната с предложения за подготовката за предстоящата Олимпиада, съобщи Интерфакс.
Бившият лидер на младежката организация “Яблоко” Иля Яшин разказва за инцидента: “Заедно с Немцов отивахме към входа на предизборния щаб. Срещу нас вървеше провокатор-травестит с букет от рози. Той отвличаше вниманието. Иззад ъгъла изскочиха трима младежи и с бутилки започнаха да ни поливат с амоняк. След като изпълниха задача си, те се втурнаха към автомобил и избягаха с него”, каза Яшин.
“Аз успях да прикрия главата си, а на Немцов амонячната вода попадна право в лицето. Очите му са зачервени, ясно е, че трябва да отиде в болница”, казва още той. По думите му “провокаторите уцелиха и журналисти. Пострада по-специално журналистката от кубанската редакция на “Комсомолская правда” Татяна Киреева”.
Newsru припомня, че по последни данни вече има 14 претенденти за кметския пост в Сочи. /БЛИЦ