В САЩ, на 34-годишна възраст, е починал Питър Фрейтс - вдъхновителят на флешмоба предизвикателство Ice Bucket Challenge. Той се е борил с амиотрофична склероза, съобщава уебсайтът на Бостънския колеж.
"Пит почина на 34-годишна възраст в обкръжението на своето любящо семейство след героичен борба с амиотрофична латерална склероза. Пит вдъхнови много хора по целия свят, които черпеха сили от неговата смелост", се казва в съобщението.Отбелязва се, че Пит никога не се е оплаквал от болестта си. Вместо това, той виждал в нея възможността да даде надежда на други пациенти и техните семейства. В резултат на това, благодарение на своята решителност, той стана вдъхновяваща личност в Ice Bucket Challenge.

През август 2014 г. историческото движение събра средства в социалните мрежи и получи дарения, което доведе до подобряване лечението на болестта, генетичен генетични открития и методи на лечение.Същността на флашмоба е, че трябва да излеете кофа с ледена вода върху себе си и след това да преведете десет долара във фонда за ALS и да предадете "палката" на още трима души.

Превод и редакция: БЛИЦ