След като се договори за доставки на танкове, Киев преговаря за прехвърлянето на ракети с далечен обсег и изтребители за удари по Крим, заяви Михайло Подоляк, съветник в канцеларията на Владимир Зеленски по време на телевизионно интервю, цитиран от Ройтерс.

"В момента на масата за преговори има две много важни позиции: ракети с далечен обсег, които ще позволят унищожаването на руската тилова инфраструктура, на първо място артилерийските складове, много голям брой от които са на територията на Крим, и на второ място - авиация", каза той.

Подоляк заяви също, че Украйна се нуждае от 350 до 500 танка, като страната се надява на възможно най-кратък срок за доставка - до месец и половина-два. Той подчерта, че сега всичко трябва да се направи изключително бързо.

"Затова, първо, преговорите вече се водят. И второ, преговорите напредват с ускорен ритъм", посочи Подоляк, без да даде повече подробности.

Украинският президент Володимир Зеленски също заяви по време на снощното си видеообръщение, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

"Украйна се нуждае от ракети с голям обсег ..., за да лиши окупатора от възможността да разполага своите ракетни установки някъде далече от фронтовата линия и да разрушава украински градове", каза той.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 километра. Вашингтон засега отказва да достави оръжието, отбелязва Ройтерс.

Припомняме, че след продължителни дискусии, в сряда германското правителство се съгласи да изпрати на Украйна бойни машини Leopard 2. Планира се да бъдат сформирани два танкови батальона, като на първия етап Берлин ще предаде рота от 14 бойни машини.

Доставката на танкове за ВСУ беше обявена и от президента на САЩ Джо Байдън. Според него украинските военни ще получат 31 бойни машини M1 Abrams. Високопоставен служител от администрацията на САЩ заяви, че доставката на оборудването за Украйна ще отнеме месеци, а не седмици.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук