В резултат на руска атака на Константиновка в Донецка област са ранени най-малко 14 души.

„Днес в 9:15 руската армия извърши ракетен удар по нашия град Константиновка, Донецка област. Противникът използва ракети С-300. В жилищния сектор. Към този момент в списъка на жертвите има 17 имена. Ранени са 14. Трима души са убити“, съобщи във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от УНИАН.

Той изрази съболезнования на близките на загиналите и ранените и подчерта, че ще бъде възможно да се спре този руски терор, ако се предоставят на военните съответните ракетни сили.

„Руските ракети удариха в Константиновка, по-специално, четири жилищни сгради. И такъв обстрел, за съжаление, е ежедневие на нашите територии, които руската армия достига с такива ракети. Донбас, Харковска област, южната част на държавата. Терористите нямат чувство за безнаказаност Украйна има нужда от ракети с голям обсег, по-специално, за да премахне тази възможност за окупаторите да поставят своите ракетни установки някъде далеч от фронтовата линия и да унищожават украинските градове с тях. И аз благодаря на всички по света - политици, общественици, журналисти и обикновени хора, които настояват с нас, че не може да има табута в доставките на оръжия за защита срещу руския терор. Ние ще направим всичко, така че партньорите да отворят тази жизненоважна доставка - доставката , по-специално на ATACMS и други подобни оръжия. Защото това е необходимо за защита на живота", каза Зеленски.

Ръководителят на областната военна администрация на Донецк Павел Кириленко информира, че в резултат на удара са пострадали четири високи сгради, хотел, гаражи и цивилни автомобили.

Константиновка е редовно атакувана от руските нашественици, пише УНИАН. По-рано тази седмица са нанесена 5 ракетни и 13 въздушни удара по града.

Руският политик и бивш министър на отбраната на ДНР Игор Гиркин официално обяви, че не възнамерява да постъпва в редиците на частната военна компания Вагнер заради обиди и обвинения от страна на Евгений Пригожин. Егор Гиркин нарече решението си по този въпрос окончателноь, пишат агенциите.

Според Гиркин той наистина е получил молба да бъде номиниран в Луганск за присъединяване към частта на ЧВК "Вагнер".

„Вчера проведох телефонен разговор с Андрей Николаевич Трошев за организиране на среща относно евентуалното ми участие във военни действия в състава на ЧВК „Вагнер“. Ставаше въпрос за това, че в рамките на два дни се преместих в Луганск за личен разговор. След което дадох обещанието си “, каза Гиркин.

Гикрин обаче подчерта, че поради обвиненията на Пригожин и неверни твърдения срещу него, той изключва възможността да се присъедини към ЧВК.

„Последната публична реч на г-н Пригожин, в която се появи поток от най-откровени лъжи по мой адрес, напълно изключва възможността за моето участие в тази ЧВК. Няма да мога да служа под ръководството на човек, който открито ме обвини в предателство на Русия. Да не говорим за мръсните обиди, които съпътстваха тези обвинения“, подчерта Гиркин пред местни агенции.

Трябва да се отбележи, че в неотдавнашното си изявление Пригожин наистина обиди Гиркин, обвинявайки го в предаването на Славянск, докато по-рано имаше информация, че за Гиркин е било планирано да бъде изпратен в ЧВК Вагнер не като командир, а като обикновен щурмови пилот на самолет, с което последният явно не е бил съгласен.

След като Полша обяви създаването на специална организация, наречена "танкова коалиция", която да предоставя помощ на Украйна под формата на танкове, стана известно, че Турция напълно неочаквано се е присъединила към коалицията, за която доскоро мълчеше по отношение на доставката на танкове към Украйна, пишат агенциите.

Информацията за присъединяването на Турция към „танковата коалиция“ в подкрепа на Украйна беше съобщена от турския информационен ресурс „Clash Report“, а освен това по време на речта на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак флаговете на държавите, които бяха част от коалиция бяха поставени на заден план.

„По моя инициатива проведохме преговори между страните с танкове Leopard 2A4, за съвместно създаване на коалиция от донори на модерни бронирани оръжия за Украйна“, каза министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак.

Турция е една от най-големите страни в НАТО, която има в арсенала си танкове Leopard 2A4 - към 2019 г. турските въоръжени сили разполагат с 316 танка Leopard 2A4, което прави разполагането им в Украйна крайно нежелателно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук