Западните сили потвърдиха прехвърлянето на 321 танка на Украйна. Това заяви посланикът на Украйна във Франция Вадим Омелченко в ефира на френския телевизионен канал BFMTV, цитиран от агенция УНИАН.

"Към днешна дата много страни официално потвърдиха съгласието си да доставят на Украйна 321 тежки танка. Сроковете за доставка варират, имаме нужда от тази помощ възможно най-скоро", каза той.

"Някои страни трябва да извършат поддръжка, други решават проблеми с логистиката или чакат да получат други модели", обясни дипломатът.

От къде ще дойдат тези танкове?

Германия обяви, че ще достави 14 танка Leopard 2, президентът на САЩ Джо Байдън ообеща да прехвърли 31 танка Abrams в Киев, още 14 Leopard ще бъдат разпределени от полските власти. Не е ясно обаче, откъде ще дойдат останалите 262 танка.

Зеленски с коментар пред SkyNews

В същото време украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ако американските танкове Abrams пристигнат в Украйна през август, вече ще е "твърде късно".

"Имаме оръжие, за което е взето решение, но то не е при нас. Понякога това оръжие се доставя с месеци. Не казвам, че някой е виновен за това. Казвам, че облекчението идва, когато това, което дават партньорите, започне да работи в защита на нашата армия “, каза той в интервю за SkyNews.

Той отговори утвърдително на въпрос на журналист, дали няма да е късно, ако танковете от САЩ пристигнат през август:

"Твърде късно. Но не знам реално каква е ситуацията и кога ще ги получим. Не знам кога наистина ще дойдат танковете от Европа, нито тези от САЩ" каза той.

Припомняме, че по-рано заместник-официалният представител на Пентагона Сабрина Сингх заяви, че броят на танковете Abrams, необходими за изпращане в Украйна, в момента не е наличен в складовете на армията на САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук