Бандити в сряда взеха за заложници над 20 студенти в университета Грийнфийлд в щата Кадуна в северна Нигерия. В замяна на освобождаване поискаха откуп от 800 милиона найри (2,1 милиона долара), съобщи вестник "Vanguard".
 

Според информация на вестника бандата е нападнала частния университет в Грийнфийлд на 21 април. Един от служителите е бил убит, а 23 студенти са взети като заложници. Престъпниците поискали откуп от 800 милиона найри от родителите на студентите от университета, който е основан преди три години.
 
Това е вторият подобен случай в щата за тази година. На 11 март бандити отвлякоха 39 студенти от общежитието на държавния лесотехнически колеж в град Кадуна. Само десет от тях бяха освободени. Похитителите искат за останалите 500 милиона найри (1,3 милиона долара).
 
През последните месеци в Нигеия нападенията срещу университети и училища за похищения с цел откуп са зачестили. 
 
На 26 февруари 279 ученички бяха отвлечени от девически интернат в Джангебе, провинция Замфара. Те бяха освободени на 2 март след преговори. В щата Кацина на 11 декември 2020 г. 344 момчета от интернат бяха отвлечени от бандити. Всички те бяха освободени шест дни по-късно.
 
Над 600 училища са затворени от март насам от местните власти в Северна Нигерия. Учениците от тях бяха преместени в други образователни институции в по-безопасни райони на страната. В същото време мерките за сигурност са засилени в действащите училища и университети.