Боец от Япония с позивна "Харусан" почти година воюва в редовете на въоръжените сили на Украйна. В миналото около 20 години е бил член на японския мафиотски клан "Якудза", след което прекарва още 10 години зад решетките.

Изкуплението на греховете не е единствената причина за пристигането на "Харусан" в Украйна. За него е по-важно да намали броя на жертвите на войната и да помогне на украинците да извоюват и защитят своята независимост, казва воинът в интервю, съобщава "Обозревател".

След няколко дни японецът ще навърши 50 години. Той пристига в Украйна на 1 април 2022 г. Японецът не знаел езика, но разбирал, че езиковата бариера е нищо в сравнение с ужасите на войната.

Според боеца руската инвазия е различна от другите военни конфликти, които се водят днес по света.

„Това е истинска война, като Втората световна война. Война срещу агресора, срещу Русия, която нахлу на тази територия. И Руската федерация нападна не само Украйна, други страни също страдат от нея.

- Тя е нанесла военни щети на Молдова, Грузия, това вече го знам. Следователно Русия създава опасност не само за Украйна и аз го разбирам. Дали Украйна ще спечели тази война, може да повлияе и на бъдещето на Япония, затова реших да дойда", обяснява японецът.

"Харусан" е от Осака. Той влиза в "Якудза" на 16-годишна възраст - бащата на момчето също бил член на мафиотския клан.

"От позицията на обикновен човек, "Якудза" като организация, разбира се, може да бъде плашеща. Но от моята позиция не смятам организацията за толкова страховита и жестока", казва той.

Когато е на 35 години, той напуска организацията поради сериозен инцидент. Японецът прекарва следващите 10 години в затвора:

"Затворът е място за наказание и особено там не се фиксирате върху собствения си опит. Лично аз не съм направил нищо лошо, но бях там заедно с ужасни хора, които са наранявали хора. И гледайки ги, осъзнах какъв не трябва да бъда. Това беше голям урок и опит за мен."

В Япония "Харусан" няма военен опит. В Украйна той получава специалността снайперист в 1-ва отделна бригада със специално предназначение Иван Богун (Житомирска област), с която прекарва няколко седмици на фронтовата линия в Лисичанск.

Воинът също така изпълнява военни задачи и е обучен в Запорожието. От ноември 2022 г. "Харусан" е на подготовка в "Грузинския национален легион", за да се отправи отново на фронта.

През лятото си е направил татуировка под формата на украински тризъбец - символизира "решителност, ако се наложи човек да даде живота си за Украйна", казва японецът. Тризъбецът допълва други ярки татуировки, присъщи на членовете на "Якудза".

В Япония "Харусан" има майка, баща и по-малка сестра, но той планира да остане тук, докато Украйна не победи.

„Да, изкуплението на греховете е мое лично, то е в сърцето ми, вътре, но, разбира се, това не е единственото нещо, за което съм дошъл. Има по-важна цел – да намалим колкото се може повече жертвите за Украйна, доколкото мога, особено сред децата, които умират. Е, като цяло моята цел е победата, да защитя независимостта на Украйна. Това е основната мисия", казва японецът.

Той добавя, че много чужденци са се присъединили към въоръжените сили на Украйна, тъй като войната с Руската федерация е „проблем не само за Украйна“. Ако Украйна не победи, това ще застраши световния мир.

„Както Русия, така и Китай ще започнат да превземат други страни, ще започнат да потискат техните национално-освободителни движения и ще има още ужаси“, казва Харусан.

Боецът от Япония дава и своя съвет към народа на Украйна:

„Искам да кажа едно нещо на украинците: в никакъв случай не падайте духом. В никакъв случай, независимо какво се случва, до самата победа, не падайте духом.“

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук