Полското издание Wiadomości, по случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война, публикува архивни фотографии, направени през септември 1939 г.

На снимките е запечатан германския ескадрен боен кораб "Шлезвиг-Холщайн", който атакува полския Вестерплат в 04:45 на 1 септември 1939 г., откогато започва отброяването на Втората световна война.

Както отбелязва изданието, германската армия е планирала да унищожи напълно полската в рамките на две седмици, но поради съпротива и прегрупиране на части, планът не се е осъществил.

Освен това, на фотографиите е попаднала и сградата на пощата в Гданск, която беше нападната от германците на 1 септември. Те безуспешно щурмуват сградата и в крайна сметка я взривяват с 600-килограмов заряд. В същото време полските войници се намират в мазето на пощата, като германците го заливат с бензин и го подпалват.

Изданието публикува и снимки на железопътния мост над Висла, който немците се опитват да завоюват още преди официалната атака, изпращайки група войници в товарен влак.

Сред публикуваните фотографии са фотографии на германски самолети, извършили въздушни атаки над Велун сутринта на 1 септември, в резултат на което до 75% от града е разрушен и загиват около две хиляди души.

Превод и редакция: БЛИЦ

СНИМКИТЕ можете да видите ТУК