Онкоболно момиче решило да се откаже от лечението си и да преживее останалото време, наслаждавайки се на живота, доколкото това е възможно.

През 2017 година на Бейли Матисън от Халифакс, Канада, й открили страшна и рядка форма на рак - леймиосаркоза, поразяваща гладкомускулната тъкан. 

Момичето почувствало силни болки в корема и си помислило, че е някакъв вирус или пък развалена храна. Когато отишла на лекар и минала всички изследвания, научила страшната истина. Съобщили й, че животът, който й остава, е не повече от 12 месеца. И все пак Бейли успяла да живее още две години.

Канадката решила накрая да прекрати уморителното лечение след неудачна лъчева терапия. За да може да преживее остатъка на дните си, наслаждавайки се на живота, пътешествайки и общувайки с близките си, а не страдайки в болница. Болното момиче намерило утеха и подкрепа от родителите си. Преди смъртта си то успяло да напише и собствения си некролог, който трябвало да послужи за приятелите и близките й като вдъхновяващо послание. 

"Мама винаги ми е казвала, че най-страшната загуба за всеки родител е загубата на собственото му дете. Но те подкрепиха решението ми да се откажа от лечение, независимо колко тежко им беше. Заради това ги обичам още повече."С хумор и топлина Бейли благодари на приятелите си, които по време на болестта я окуражавали и подкрепяли. Простила се и със своя любим, с когото се запознала три месеца преди да научи ужасяващата новина, че не й остава много живот.

8 отговора за рака

"В този ден, в който се срещнахме, просто си нямаше понятие с какво се захващаш", пише Бейли. 
В писмото си момичето разказва, че е успяла да преосмисли много и съветва всички да не приемат всеки нов ден като нещо обикновено, а да се наслаждават на всяка една минута. 

Бейли почива на 35 години.

"35 години сигурно не е толкова много, но дяволите да го вземат, имах прекрасен живот. Не искам това, което съм написала, да звучи като скучен, обикновен некролог, искам да бъде послание към всички, които съм обичала. Не обръщайте внимание на дреболии, просто живейте!"

Превод БЛИЦ