Съседите на Украйна се опасяват, че Западът може да направи компромис с Русия и да повтори прословутия „Мюнхенски пакт“, който вдъхнови Хитлер за военните превземания в Европа. Това пише Politico в статия, посветена на започналата в Мюнхен голяма конференция по въпросите на сигурността в Европа.

Изданието отбелязва, че страните от бившия социалистически блок имат различен и много по-болезнен поглед върху руската инвазия в Украйна от западноевропейците.

"Държавите, които някога бяха притиснати от руския ботуш, отговориха на войната с това, което психолозите наричат ​​реакция на оцеляване. Те виждат бъдещето си като неразривно свързано с Украйна, а победата на Русия - частична или не - също и тяхното поражение", се казва в материала. 

Авторите на публикацията заявяват, че съседите на Украйна ще окажат натиск върху западните си колеги, за да осигурят на Киев военни самолети и повече танкове и като цяло да постигнат разбирателство, че войната трябва да завърши само със съкрушително поражение за Русия.

Изданието отбелязва, че през следващите два дни, докато тече Мюнхенската конференция, западните лидери ще направят много речи за единството и ще похвалят своята сплотеност. 

Въпреки това Полша и други източноевропейски страни са притеснени от "страх", че Западна Европа може да се умори и да преговаря с Москва, ако се появи възможност. 

Например след смяна на ръководството в резултат на следващите избори, както се опасява в случая със Съединените щати.

„Централноевропейските лидери обаче не виждат тази война през призмата на изборните цикли и тяхната нервност се основава на историята, включително историята на самия Мюнхен“, казва авторът на статията, имайки предвид Мюнхенското споразумение от 1938 г., когато Англия и Франция позволиха на Хитлер да изтръгне от Чехословакия така наречената Судетска област.

Изданието отбелязва, че за източноевропейците руската инвазия в Украйна се възприема не като отделно събитие, а като част от дълъг исторически процес – руски натиск от Изток на Запад.

Безпокойството е подкрепено от непоколебима историческа тревога, а нахлуването на Путин в Украйна, заедно с ужасите на Буча и Ирпен, създадоха генетичен трепет, който се споделя от всички съседи на Русия.

Именно това принуждава група държави от Естония до България да останат решени да доведат войната до окончателен край - за да се уверят, че самите те няма да попаднат отново в "капана" на Русия.

„Ние правим повече от другите, защото имаме какво да спечелим и повече от другите да загубим“, цитира авторът на публикацията полския премиер Матеуш Моравецки.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук