Министърът на отбраната на Полша снощи заяви, че страната му ще приеме системата за противоракетна отбрана "Пейтриът", която Германия предложи да разположи в Полша миналия месец, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

Германското предложение беше направено, след като заблудена ракета падна в Полша близо до границата с Украйна и причини смъртта на двама поляци. Полша и НАТО заявиха, че смятат, че става въпрос за украинска ракета, която е изстреляна погрешка, докато страната се е защитавала от ракетен обстрел на 15 ноември.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак първоначално заяви, че е приел предложението "със задоволство". Но лидерът на влиятелната управляваща партия в Полша Ярослав Качински заяви, че според него системата "Пейтриът" трябва да бъде разположена в Украйна.

Блашчак снощи заяви в "Туитър", че съжалява, че Германия не иска да разположи системата "Пейтриът" в Украйна. "Разочарован бях да приема решението за отхвърляне на подкрепата за Украйна", написа той.

"Разполагането на "Пейтриът" в Западна Украйна би повишило сигурността на поляците и украинците, добави Блашчак. Въпреки това той каза, че двете страни продължават "с договореностите относно разполагането на пусковите установки в Полша и свързването им с нашата командна система".

Германия заяви, че системата "Пейтриът", предложена на Полша, е част от интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО и може да бъде разположена само на територията на страна членка НАТО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук