Дългосрочен мир в източната част на Европа е възможен само в случай на военна победа на Украйна над Русия. И този сценарий, при който Кремъл им позволява да "спасят лицето", ще бъде най-лошият.

Това мнение изрази заместник-ръководителят на Министерството на външните работи на Полша Павел Яблонски в ефира на RMF FM, цитиран от УНИАН.

„Условието на всеки дългосрочен мир в Европа е Украйна да изгони Русия от своята територия“, каза той.

Дипломатът подчерта, че Варшава получава такъв изход от войната, че Русия ще напусне войната срещу Украйна „победена, абсолютно объркана“ и ще носи отговорност за агресията.


„Агресорът да напусне този конфликт със запазено лице би бил най-лошият сценарий. Не само от гледна точка на нашата сигурност, но и в световен мащаб. Това би показало на потенциалните участници в такава агресия, че просто се отплаща, “ каза Яблонски.

През пролетта на 2022 г., когато Русия вече се оттегли от северната част на Украйна, но продължи да настъпва в Донбас, френският президент Еманюел Макрон предложи такъв вариант на мирния договор, който да позволи на Путин да „спаси положението“.

Идеите на Макрон предизвикаха недоволство не само в Украйна, но и в други страни от бившия Съветски съюз, добре запознати с особеностите на външната политика на Москва. В същото време политици от Полша и Чехия напомниха на Запада, че опитите на Хитлер да "спаси лицето" приключиха, продължава УНИАН.

В края на годината дори германският канцлер Олаф Шолц, известен с предпазливата си политика спрямо Руската федерация, призна, че правилният изход от войната ще бъде пълна победа за Украйна.

Превод: БЛИЦ    
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук