В момента всички усилия са насочени към откриването на хората, които са в неизвестност, а те са няколко десетки, все още няма официална информация за техния брой. Търсят ги както в къщите, така и в морето. Гмуркачи намират мобилни телефони. Това каза журналистът Анастасия Балездрова пред БНТ.

Жертвите вече са 81, 187 души са пострадали, но много хора остават в неизвестност. Според нея е имало адекватни спасителни действия, но в село Мати такива не е имало никакви предупреждения.

Имало е отклонения на движението през селото, където улиците са тесни и не са могли да поемат целия трафик. Българката Велислава Петрова каза, че ще се намерят още жертви, тъй като има много непроверени къщи.

Гърция продължават да издирват изчезнали по време на пожарите край Атина. Сред хората в неизвестност има и много деца. Идентификацията на телата е затруднена. Днес е вторият ден на национален траур за загиналите в огнената стихия. Стана ясно още, че първите десет жертви на пожарите са идентифицирани. Според последните съобщения 60 души остават в болници, като 11 от тях са в тежко състояние и са на командно дишане. С процеса на идентификация е заета цялата Служба по съдебна медицина на Атина и Пирея, както и на Атинският университет. Напомня се, че идентификацията се извършва както посредством оглед, така и по ДНК, което при повечето обгорели тела е единствен метод, а това изследване изисква време.

Четирима души са задържани по подозрение, че умишлено са предизвикали единия от тях. Те са на възраст между 22 и 26 години.

Унищожените къщи са над 2500, а изплащането на държавната помощ започва от днес. Много от хората ще трябва да започнат живота си от нулата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!