Раждането на бебе без лице потресе португалците. Под натиска на общественото мнение Португалският лекарски съюз временно отстрани от длъжност гинеколог, заподозрян в небрежност, защото не е открил малформациите при новороденото, предаде БТА.

Срещу отстранения гинеколог вече е имало други 6 оплаквания, най-старото от които датира от 2013 г. Лекарският съюз започна разследване, след като въпросното раждане бе отразено от медиите. Съдебните органи също започнаха работа по случая, след като родителите на детето заведоха дело срещу гинеколога.

„Има индикации за недоглеждане от страна на д-р Артур Карвальо, които е възможно да доведат до дисциплинарни наказания”, поясниха от Португалския лекарски съюз. „Тъй като случилото се накърнява репутацията на лекарите, отстраняването му от длъжност е необходимо, за да се преценят оплакванията”, посочват още от там.

На 7 октомври родителите на бебето Родриго, което се ражда без нос и очи и на което липсва част от черепа, откриват малформациите му при появата му на бял свят. Д-р Карвальо следял бременността на майката на Родриго в частна клиника в Сетубал, където направил трите задължителни ехографии, без да открие какъвто и да било проблем.


Гинекологът бил предупреден за възможна аномалия по време на ехографски преглед, за който настояли родителите, но обяснил, че понякога части от лицето остават невидими, когато бебето ги е притиснало към корема на майка си.

Малкият Родриго все още е хоспитализиран в Сетубал.