Президентът Раиси, заедно с външния министър Хосеин Амир-Абдолахян, губернатора на Източен Азарбайджан Малек Рахмати, Имамът на петъчната молитва Мохамад Али Але-Хашем и няколко други пътници, бяха убити в катастрофа с хеликоптер в северозападен Иран.

Това съобщиха от посолството на Иран в София.

Намек, че инцидентът не е случаен отправиха редица политически анализатори и дипломати. Те настояват за бързо и безпристрастно разследване на причините за инцидента. 

"Иран скърби за трагичната загуба на президента Раиси, министъра на външните работи Амир-Абдолахян и придружаващата ги делегация при катастрофа с хеликоптер в северозападен Иран. Нашите най-дълбоки съболезнования към иранската нация. Да упокои в мир душите им Всемогъщият Аллах", заявиха още от дипломатическото представителство на Техеран у нас. 

"Много вяра (за да не кажа наивност) е нужна, за да ти хрумне, че точно хеликоптерът на иранския президент се е оказал най-скапаният от трите в кортежа, та да падне и убие президента Ибрахим Раиси и външния министър на Иран - и то на труден планински терен, където нямат никакъв шанс за оцеляване, както и за бързо откриване от спасителните екипи, и всичко това - само седмици след като Иран събра смелост да изстреля ракети срещу Израел в отговор на унищожаването с ракети на иранското посолство в Сирия и убийството на висши ирански генерали, намиращи се в момента там.

Не очаквам на иранците да им отнеме прекалено много време да установят реалната причината за катастрофата, а когато тя се окаже с произход Израел, подозирам че отношението към еврейската държава в целия регион от много лошо ще премине към открито враждебно. Но каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи", отбеляза на свой ред активният политически наблюдател Стефан Янков.