Покъртителни кадри от стрелбата в германския град Ханау се появиха в социалните мрежи. На някои от тях дори се чуват изстрелите, произведени от германския гражданин Тобиас Р., който отне живота на 10 души и се самоуби.


 
Както БЛИЦ съобщи, сред жертвите има и един българин – Калоян Велков от Лютидол, който работел в Германия като шофьор на бетоновоз.
 
Турция обяви, че най-малко петима от загиналите са нейни граждани. Във Фейсбук потребители публикуваха снимки на убитите.
 

Последната жертва на германеца, заявил в предсмъртно писмо крайнодесни възгледи, е неговата майка.
 
„Беше някакъв кошмар. Събудихме се от грохот, хора крещяха, викаха, не смеехме да излезем от къщата, заключихме и гледахме през прозореца какво се случва. Скоро се чуха и сирените на полицията и линейките“, разказа пред БЛИЦ Николай Георгиев, който живее в същия град.
 
Видеоклипове от социалните мрежи показват че същото са направили много от жителите на Ханау, в който работят много чужденци, предимно от Източна Европа.
 

Междувременно от българското Министерство на външните работи потвърдиха смъртта на загиналия нашенец.

Информацията за това бе официално потвърдена от "Кризисния център" на германското външно министерство пред българското посолство в Берлин.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изразява съболезнования на семейството и на близките на загиналия българин.

По разпореждане на министър Захариева генералният консул на България във Франкфурт на Майн Антоанета Байчева е установила контакт с близките на сънародника ни като е предложила помощ от страна на Министерството на външните работи и оказва пълно съдействие по случая.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!