В нощта на 12 юни украинските сили удариха противовъздушната отбрана на руснаците в Крим – атакувани са зенитно-ракетен дивизион С-300, както и два зенитно-ракетни дивизиона С-400 край Белбек и Севастопол. Сателитни снимки на последствията от тези удари се появиха в мрежата.

Те са публикувани в телеграм канала "CyberBoroshno", информира "УНИАН". В резултат на атака срещу позицията на системата за противовъздушна отбрана С-300 в района на село Великое в района на Евпатория е унищожен команден пункт 5N63S с радар за осветяване и насочване 30N6.

„Също така на снимките могат да се видят камиони 5P85TE без ремаркета и следи от изтеглена повредена/унищожена техника (такива имаше и след премахването на унищожения радар 92N6E в района на Белбек).

На юг са заелязани камиони, които са взимали генератори от мястото на атаката. Тъй като този тип радари трябва да бъдат разположени до пусковата установка, то вероятно те са били оперативно премахнати“, се казва в съобщението.

Още един удар е нанесен по позицията на системата за ПВО С-400 "Триумф" в района на село Рубиновка, Джанкойски район. Там е унищожен РЛС 48Я6-К1 „Подход” на руските войски.

„Също така на снимката можете да видите пускова установка тип 51P6 с една ракета, състоянието й е неизвестно. И още една бягаща пускова установка. Все още има следи от горене, има вероятност там да е имало и други пускови установки. Но сутрешните снимки на тази батарея се виждат само две пускови установки.“, – отбелязват в „CyberBoroshno“.

Превод и редакция: БЛИЦ