Британското правителство е изготвило доклад, в който се посочва, че ако не се предприеме нищо, до 2050 г. 300 милиона души ще умрат заради устойчивостта си към антибиотици. Икономиката пък може да загуби почти 10 трилиона долара през следващите 30 години, съобщава Scientific American.

В доклада се посочва, че с този въпрос не се занимава здравният сектор, така че властите трябва да вземат нещата в свои ръце. Икономистът Ричард Смит е уверен, че цифрите в доклада са занижени.

Опитът от възникналите в миналото пандемии показва, че поведенческите фактори влияят повече на икономиката, отколкото самата болест.

Устойчивостта към антибиотици е в състояние да доведе до постепенния колапс на целия световен ред, който може да настъпи през следващите три десетилетия. Ако не се опитаме да променим нищо, още отсега трябва да се готвим за огромни разходи.

Проблемът е, че до момента няма достатъчно средства, които да позволят на специалистите да се включат в разработването на нови, ефективни антибиотици. В същото време трябва да се разбира, че разработването на определено лекарство може да отнеме твърде много време, с което човечеството просто не разполага.

Експертите посочват, че резистентността на бактериите представлява по-голяма заплаха за човечеството дори от вируса Ебола. До 2050 г. медиците няма да могат да спасят огромен брой хора и затова смъртността ще се увеличи значително.

Превод и редакция: БЛИЦ