Технологиите са добър приятел на човека... засега. Без да влизаме в сценарий на някой фантастичен касов филм, ще добавим и още масло в огъня: но само онези, които не биха могли да ни обвинят в убийство.


Ето и за какво става дума.

През юли тази година 43-годишен американец на име Адам Креспо пронизва 32-годишната си приятелка Силвия Галва. Прави го с 25-сантиметрово копие, с което и я убива на място в дома им във Флорида.

В съда адвокатите на Креспо пледират, че действията на мъжа са самозащита срещу агресивната му партньорка. Прокурорите обаче са на мнение, че става въпрос за убийство.

Разпитаните съседи не са могли да дадат цялостна и обективна информация за разигралата се случка. Затова от прокуратурата решават да призоват друг, доста нестандартен свидетел - виртуалния асистент Alexa.

Amazon не са се подвоумили да предадат записи от двата Echo говорителя, открити в дома на двойката. Предлогът за подобно действие е, че записите в сървърите на компанията са важно доказателство за убийството.

И макар полицията все още не е разкрила какво точно се съдържа в тях, изниква следният голям въпрос: била ли е активирана Alexa по време на смъртоносната случка, или устройствата принципно записват и наблюдават всичко, което се случва.

От Amazon неколкократно са ни убеждавали, че виртуалният асистент не документира никакви звуци и говор, освен ако не е активиран от човек.

Засега не е ясно дали Alexa e била активна в момента на убийството. Но е факт, че компанията е предала на следствието записи от вечерта.

Ако тази информация се потвърди в съда, Amazon ще трябва да намери доста и правилни думи, за да обясни на потребителите си как и защо устройствата на компанията подслушват и записват живота им, разказва Lifestyle.bg.