Въпреки целия оптимизъм, резултатите от анкетите и партийните призиви за висока избирателна активност на втория тур от президентските и местните избори в Македония на 5 април, неделя, има реални причини и обективни обстоятелства да не бъде изпълнено законовото условие за минимум 40 % избирателна активност, за да бъде признат изборът за действителен.
Експертите посочват няколко причини, които могат да повлияят в неделя да не гласуват повече от 40 % от избирателите или 716 832 души. Страховете произтичат от неактуализираните избирателни списъци, слабата мотивация на албанската част от електората, непрозрачното споразумение за взаимна подкрепа между лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, както и поради вече избраните кметове в 34 общини, пише македонският вестник “Дневник”.
Премиерът Никола Груевски и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ за президент Георге Иванов и вчера останаха на позицията, че в неделя ще бъде избран новият президент на Македония, тъй като това е в интерес на държавата, пише “Дневник”.

Изданието припомня, че на първия тур Георге Иванов и кандидатът на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Любомир Фръчковски, които ще участват на втория тур, спечелиха 543 690 гласа, което е далеч от необходимите 40 % от гласовете за втория тур. Останалите петима кандидати, участвали в първия тур, спечелиха общо 536 000 гласа. Според всички прогнози решаваща роля ще изиграят гласовете на Имер Селмани и на Любе Бошковски, които заедно имат около 300 000 гласа. И двамата обаче не призоваха своите избиратели нито кого да подкрепят, нито изобщо да гласуват, пише вестникът. /БЛИЦ