Северна Македония ще вземе решение за ново 14-дневно увеличение на извънредното положение, което ще влезе в сила тази неделя.

Президентът каза на правителството, че наблюдаваните негативни тенденции в някои общини не трябва да са повод за възстановяване на ограничителните мерки на цялата територия и за всички граждани.


Към политическите лидери, които участват в т. нар. лидерски срещи за определяне дата за парламентарни избори, Пендаровски отправи призив да бъдат на висотата на „своята историческа отговорност“ и да се споразумеят за дата на следващите парламентарни избори.

Това е необходимо по думите на държавния глава, тъй като в труден момент държавата няма парламент, а служебното правителство е с ограничени правомощия.

Това обяви президентът на страната Стево Пендаровски след сесия на Съвета за сигурност тази събота.

„Като взимам предвид най-новите развития и нарастващия брой на заразени и починали хора днес, ще взема решение за обявяване на ново 14-дневно извънредно положение, което ще започне утре“, каза Пендаровски след сесията.

Вземането на това решение, каза той, има за цел само да даде възможност на правителството и институциите да се справят по-ефективно със здравните, но също така и с икономическите и социалните предизвикателства, свързани с кризата, причинена от коронавируса.

Пендаровски изпрати три послания - едно до гражданите, едно до правителството и едно до лидерите на политическите партии.

„Искам да благодаря на огромното мнозинство от нашите граждани за факта, че вече трети месец са изключително дисциплинирани и съвестно спазват препоръките за защита на собственото си и на своите близки здраве.

Искам също така да апелирам да не се отпускаме и по този начин да се поставят под въпрос всички положителни резултати, които сме постигнали досега в борбата срещу пандемията.

Ние със сигурност ще спечелим тази битка, но трябва да останем съвестни и отговорни до края“, заяви Пендаровски.

В петък епидемиолозите записаха повече от двойно увеличение на броя на заразените с COVID-19 хора – нови 52 болни, за разлика от предишния ден, когато бяха регистрирани 25 души с коронавирус.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини, че това е пряко следствие от бездействието на техническия министър Наке Чулев и той оцени увеличението на пациентите като пряка последица от факта, че правителството вместо основни политики провежда ежедневно пиар във връзка с коронавируса.