Хонконг едва бе започнал да отпуска гарда си през февруари, когато бе ударен от втората вълна на COVID-19. След дни, в които броят на заболелите бе малък, новите случаи рязко тръгнаха нагоре, а градът трябваше да върне отново строгите мерки. Два месеца по-късно в Хонконг COVID-19 вече не се предава вътре в обществото от повече от две седмици. Китайският мегаполис започва да се връща обратно към нормалния начин на живот.

Начинът, по който Хонконг се справи с множеството вълни на COVID-19 може да служи за урок на много европейски държави, които се готвят да разхлабят мерките си, уточнява Dnes.bg.

От 15 април в Хонконг са регистрирани само 20 нови случая на хора, заразени с коронавирус. Всички те са пътували в чужбина преди това. До този момент градът е отбелязал 1041 случая на COVID-19, 900 от тях са оздравели, а починалите са 4.

Коронавирусът се появи в Китай през декември, а на 24 януари властите в Хонконт установиха, че заразата вече е преминала отвъд техните граници. През това време COVID-19 вече бе стигнал и до много други краища на света.

Само седмица след първия регистриран случай Хонконг затвори границите си и въведе мерки за социално дистанциране. Но тези три месеца, в кото хората работеха от домовете си, а бизнесите бяха затворени нанесоха сериозен удар както върху писхическото здраве на обществото, така и върху икономиката на града.

Сега, когато втората вълна отмина, хората нямат търпение да се върнат към живота си преди епидемията - след няколко дни правителството ще пусне закон, който ще позволи повече хора да се събират на едно място, а някои бизнеси ще отворят врати. Но експертите предупреждават хората да не се отпускат толкова бързо, колкото през февруари, за да не се завърне коронавирусът отново. Все пак останалата част от света все още се тресе от него. 

Как Хонконг успя да овладее втората вълна?

В началото на февруари обществото бе обзето от паника - хората купуваха огромно количество тоалетна хартия, маски и продукти от първа необходимост и оставиха щандовете в супермаркетите напълно празни. Ала броят на заразените бе малък.

До средата на март едва 150 души се бяха заразили с COVID-19. Но след като вирусът покори и останалата част на света, много хонконгски студенти, които учеха в чужбина, започнаха да се връщат, тъй като университетите затвориха врати. Онези, които са били извън страната, също се прибраха. Те донесоха вируса обратно със себе си и до края на март болните бяха 700.

Правителството взе бързи, агресивни мерки, за да спрат вируса - забрани на хора, които не са граждани на Хонконг, да влизат в града. За хонконгците, които кацаха на летището, бяха организирани тестове. Прилагаха се и строги карантинни мерки, като на всеки човек под карантина се даваше електронна гривна, която да го следи.

Повечето ресторанти и кафета затвориха, а онези, които продължиха да работят, трябваше да намалят капацитета на масите си и да осигурят разстояние. В баровете бе забарането да се продава алкохол.

Мерките бяха драстични, но правителството така и не въведе строга карантина за целия град. То разчиташе на колективните усилия на цялото общество, за да се справи с вируса. И планът сработи - на 19 април бе регистрирано последното вътрешно предаване на COVID-19.

Сега има притеснение от връщането към нормалния живот.

Мерките вече започват да се вдигат, за да се завърти колелото на икономиката отново. Някои спортни центрове бяха отворени, подновиха се и шофьорските курсове. От петък по-големи групи хора вече ще могат да се събират на едно място. Барове, фитнесцентрове, салони за красота и масажи също ще заработят отново, но с лимит на броя на посетителите си. На 27 май отварят и училищата.

Хората нямаха търпение ограниченията да бъдат вдигнати, за да посетят плажовете, къмпингите и планините. Ресторантите вече са пълни, някои имат опашки пред заведението, в други масите са резевирани за следващите три седмици.

Но здравните експерти са притеснени, тъй като е прекалено рано да се каже, дали вътрешното предаване на коронавируса е спряло напълно. След като инкубационният период на COVID-19 e 14 дни, за да се направи такова заключение трябва 28 дни да няма нито един нов регистриран случай.

Има и още едно притеснение - преди пандемията да покори света, Хонконг бе разтърсен от ужасяващи протести. Тяхното завръщане може да е фатално, а вече се наблюдават групи от хора, които протестират срещу правителството.