В човешкото тяло е открит специален антивирусен агент. Изследователите смятат, че той може ефективно да предпазва от абсолютно всички щамове на COVID-19, съобщават световните издания.

Учени от САЩ са провели проучване и са установили, че в човешкото тяло има извънклетъчни везикули evACE2, които съдържат протеина ACE2. Именно този протеин се използва за блокиране на различни щамове на коронавирус.

Трябва да се отбележи, че конкретният агент се счита за естествена антивирусна защита. Вече проведените от специалистите предклинични експерименти показват, че тези везикули могат да неутрализират много щамове на вируса и е възможно да се справят с бъдещи варианти.

Везикулите действат като "примамка" за вируса, когато той навлезе в човешкото тяло. Отвличат вниманието му от протеина ACE2, който се намира на повърхността на всички клетки. Именно този протеин коронавирусът се опитва да зарази възможно най-бързо.

След това везикулите се свързват с SARS-CoV-2, което в крайна сметка блокира основните функции на вируса. В същото време се предава съобщение на имунната система да неутрализира опасния патоген.

Новото откритие ще даде възможност за разработване на уникални терапевтични средства срещу COVID-19 в бъдеще. Голямото предимство на този метод е, че ефективността му няма да намалее, дори ако се появи друга мутация на вируса.

Специалистите смятат да разработят специални спрейове, както и много други форми на лекарства, които да подпомогнат значително естествената защитна система. Те ще спомогнат за значително ускоряване на оздравителния процес.

Превод и редакция: БЛИЦ