Учени от университета в Апалачия в Съединените щати по време на ново проучване разкриха необичайни последици от коронавируса. 

Тези, които са се възстановили от COVID-19, са по-малко податливи на болка и студ.

Това се дължи на ефекта на инфекциозното заболяване върху симпатиковата нервна дейност и движението на кръвта през съдовете. 
Коронавирусът засяга особено възрастните хора с хронични заболявания. 

Симпатиковата нервна система влияе върху кръвното налягане, храненето на мозъка, червата, пикочния мехур и други органи.

Експериментът включва 16 души с положителни PCR тестове, които показват признаци на коронавирусна инфекция 3-8 седмици преди изследването. Учените наеха 14 незаразени доброволци в контролната група. Средната възраст на участниците е 21-22 години.

Специалистите провериха състоянието на симпатиковата нервна система с помощта на иглена електромиография. Този метод включва измерване на мускулната активност и времето за преминаване на сигналите към тъканите с помощта на електроди. Тестовете бяха проведени в хоризонтално, вертикално положение и с пръсти, потопени в ледена вода.

В резултат на проучването се оказа, че реакциите на симпатиковата нервна система на хората, които са претърпели коронавирус, са различни от тези, които не са били изправени пред това инфекциозно заболяване.

При ставане от леглото пациентите с COVID-19 имали повишен пулс и сърдечна честота, а реакцията на болка и студ оставала спокойна. Представителите на контролната група не са имали такива промени.

Превод: БЛИЦ