Двама български граждани бяха обявени за заподозрени във връзка с обири на банкомати, след като местните жители в Нуса Пенида ги хванаха по време на престъплението и ги заведоха в полицията.

"Двамата чужденци са обявени за заподозрени в опит за опразването на банкомат. Все още правим по-нататъшно разследване и на двамата”, заяви пред Tribunnews Мирза Гунаван от полицията в Клункунг.

Той добави, че българите, идентифицирани с инициалите си К.З.И (24) и Г.З.И (25), са били в Индонезия от 2 май. Полицията съобщи, че са признали, че са се опитали да откраднат данни от банкомат, като мишени са били чуждестранни туристи.

"Вече имаха планове за скиминг. Те са пристигнали в  Нуса Пенида, за да проучат кои банкомати биха могли да използват като мишени, ”казва Мирза.

Бали има доста лоша рапута;ия относно кражбите от банкомати, и това със сигурност не е първият път, когато български граждани са замесени в такива случаи. В края на миналата година четирима българи бяха арестувани, след като полицаи ги хванаха да обират  банкомати в Санур.

Това бе последвано от още един арест през февруари на петима български мъже в Улувату, които също бяха свързани с измама с банкомат.

„Надяваме се, че този случай ще подтикне местните жители да бъдат по-нащрек и да докладват незабавно, ако видят каквито и да било подозрителни действия“, казва Река Санджая от полицията на Нуса Пенида, цитиран от Balipost.

К.З.И и Г.З.И били отведени в полицейското управление в Нуса Пенида, сега случаят им се обработва от полицията на Klungkung.

Двамата признали пред полицията, че са научили да скимират от интернет, а в България и двамата работели като фермери, според Tribunnews. Властите твърдят, че нито единият, нито другият са успели да копират някаква значима информация, но според съобщенията полицията е конфискувала всичките им вещи, включително техните лаптопи и куфари.

Според Индонезийския закон за информационните и електронните сделки, те могат да бъдат осъдени на затвор до 7 години.

Превод: БЛИЦ