Отличното познаване на фирмата, в която се кандидатства за работа и изрядният външен вид са най-важните неща при интервюто за работа, твърдят пред изданието Finanza e mercati италиански експерти.
„Много е важно кандидатът да схване интервюто за дадено работно място като шанс да „продаде“ себе си и професионалните си умения на пазара“, казва Карло Капорале, мениджър от компанията за recruiting Robert Half.
Според него правило номер едно за кандидата е да познава идеално фирмата, за която кандидатства, както и продуктите и услугите й.
Вторият най-важен фактор е външният вид и държанието на кандидата - начинът, по който се обличаме и говорим, оказва доста често по-силен ефект от онова, което говорим. За това е необходимо кандидатът да се облече по начин, подходящ за поста, за който се кандидатира, съветва Капорале.
Според него много важно е и кандидатът да покаже личния си стил, изтъквайки положителните аспекти от личността си.
В същото време не трябва да забравя да се усмихва и да запазва непрекъсната визуална връзка с интервюиращия, а освен това и да се адаптира към онзи, който стои пред него. Кандидатът не трябва да се страхува да изкаже собственото си мнение, тъй като интервюиращият се интересува от позицията на кандидата, както и от начина, по който я излага.
Необходимо е и кандидатът да изтъкне колко много държи на мястото, за което се кандидатира. Позитивният дух трябва да съпътства кандидата до края на интервюто, съветва още Капорале.
Според Стефано Джорджети от Kelly Services Italia позитивността и нетвърде строгото поведение помагат при интервюто за работа. Твърде дългото изброяване на извършени преди дейности не води до „принадена стойност“ за кандидата при интервюто. Дори напротив, понякога влияе отрицателно.
Важното е най-вече взаимното опознаване, което може да стане чрез точното аргументиране на изложените позиции. Необходимо е и да се избягват общи фрази от рода на „предразположен съм към работата в колектив“. По-добре е, ако се изтъкнат успехите, постигнати при работата в колектив и ако се демонстрира ентусиазъм от направеното, допълва Джорджети. /БЛИЦ