Айнщайн е предупреждавал за увеличаващи се антисемитски настроения в Германия още през 1922 година. Порталът phys.org публикува писмо на немския физик Алберт Айнщайн, в което той предсказва опасенията си за съдбата на Германия заради растящите националистически и антисемитски настроения 11 години преди идването на власт на национал-социалистите начело с Адолф Хитлер.

В публикуваното послание, което е написано през 1922 година, той предупреждава своята сестра за заплахата от ръста на подобни настроения в германското общество и предсказва събитията от "Първия пуч" (опит за държавен преврат, който Хитлер предприема през 1923 година със своите съратници). 

Експертите смятат, че Айнщайн е силно впечатлен от събитията в Италия, когато през 1922 година на власт идва Бенито Мусолини, за който той също пише в писмото си. Освен това, в същата година е бил убит главата на външното министерство на Ваймарската република евреят Валтер Ратенау, което също може да е повлияло на физика.  

По думите на Директора на проекта "Документите на Айнщайн" Зеев Розенкранц, намереното писмо не е първото, в което ученият предупреждава адресата за проблеми с антисемитизма в Германия.  

След идването на власт на Адолф Хитлер през 1993 година Айнщайн завинаги напуска Германия, емигрирайки в САЩ.  

Превод и редакция: БЛИЦ