Сексуалният труд е труд и ние искаме да плащаме данъци. Но в същото време настояваме за декриминализиране на проституцията и желаем правителството да приеме закон, който да ни гарантира същите права като на трудещите се във всяка друга професия, предава "Труд".

Нека бъде нормативен акт, който също така да ни позволява да се сдружаваме официално и всичко това да се случва без да ни бъде четен морал. 

Тези искания издигнаха проститутките в Италия на първия национален конгрес на неформалните организации на жриците на любовта от страната. Форумът се състоя през уикенда в Болоня и в него участваха не само жени, но също мъже и транссексуални, прехранващи се с най-стария занаят.

Делегатите бяха поздравени от гостите на конгреса от авторитетни организации като „Амнести интернешънъл“ и Европейския алианс за правата на секс работниците. Координатор на форума бе популярната лидерка на Транссексуалното движение на Италия и общинска съветничка в Болоня Порпора Маркашиано.

В коментарите си на решенията на конгреса на сексуалните работнички италианските медии сложиха ударението върху разясняването на поисканото от тях „декриминализиране на проституцията“ или изключването й от кръга на престъпните деяния чрез съответната законова уредба.

Както подчертаха вестниците „Кориере дела сера“, „Стампа“ и „Република“, към днешна дата проституцията не е престъпление в Италия, но в същото време се наказват жестоко всички съпътстващи я дейности, обикновено жигосвани като „експлоатация на проституцията“.

Това на практика означава, че на първо място „труженичките“ трудно могат да наемат жилища, където да упражняват занаята, тъй като собствениците им могат да минат за „експлоататори“ и да бъдат подведени под съдебна отговорност.

А както е било подчертано по време на дебатите на конгреса, в същото време онези наемодатели, които рискувайки се осмеляват да го направят „на черно“, се превръщат в истинските сводници на ХХI век, тъй като искат мило и драго за жилищата си, често издевателствайки финансово и физически над поставените на тясно квартирантки.  

И не само това - според лидерката на Комитета за граждански права на проститутките Пиа Ковре за експлоататорка може да бъде набедена и вкарана в затвора всяка секс работничка, която приеме на гости временно своя посестрима, за да се трудят заедно.

Под този „общ знаменател“ на използване на проститутките с цел незаконно забогатяване можели да попаднат и наказани от сега действащия закон и всички онези хора, които по някакъв начин просто помагат на жриците - шофьори, медицински работници, домашни помощници и т.н. 

Друг проблем, който тревожи жриците на любовта и трябва да бъде решен със закон, е този с проститутките - мигрантки. Те често са без редовни документи, нямат постоянен адрес и могат да бъдат вкарани в затвора дори след елементарна полицейска проверка, при това за дълго, с една единствена вина - че са решили да продадат тялото си, за да се прехранват.

Подчертавайки, че проституцията често е единствената възможност за оцеляване на много хора, утвърдилата се на конгреса като национална лидерка Порпора Маркашиано според медиите призовала в заключителното си слово премиерката Джорджа Мелони да се заеме с решаването на проблемите в „бранша“, предупреждавайки я, че това няма да бъде никак лесно, тъй като вече няколко правителства се били провалили в начинанието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук