Intel обяви нова серия на популярния си процесор Atom.
Intel обяви нови модели енергийноефективни процесори Atom, предназначени за използване в телефони и автомобили. Четирите чипа са придружени от два нови системни контролери-концентратори, на чиято база ще се проектират т.нар. “вградени” системи, съобщава TechNews.bg. Atom е най-популярният процесор за нетбук компютри. Intel обаче има план за разширяване на употребата на чипа в други пазарни сегменти.

Новите модели от серията Z5xx се отличават с по-широк температурен диапазон и конструктивни изменения. Процесорите ще се използват в мултимедийни мобилни телефони с достъп до интернет, наричани от Intel "медиафони", както и в информационно-развлекателни автомобилни системи и други вградени решения.

Intel твърди, че новите процесори позволяват създаване на иновационни устройства с видеоускорители, подобрена поддръжка на дву- и триизмерна графика и различни операционни системи, вкл. няколко версии на Windows и Linux. Мудиафоните ще осигурят IP комуникации и лесен достъп до популярни приложения като е-поща, текстови съобщения, прогноза за времето, YouTube, хороскопи и цифрови фотоалбуми. Новите процесори Atom са специално оптимизирани като размери и енергопотребление за използване в медиафони. Очакват се на пазара през второто тримесечие на годината. /БЛИЦ