На полигона край Смоленск се състоя празнична стрелба в чест на Деня на танкиста. Първият в руската армия женски екипаж на Т-72Б3 приветства колегите си с над 30 изстрела от танковото оръдие и светлинно-димни гранати, споделиха от пресслужбата на Западния военен окръг.

 

Женският танков екипаж е сформиран през февруари 2019 г. за участието му в "Танковия биатлон". Подбраните с конкурс момичета преминаха тримесечна подготовка в учебния център край Владимир и демонстрираха уменията си на полигона "Алабино", като показаха "летящия танк" Т-80 при максимална скорост от 72 км/ч. Игрите приключиха, но момичетата все още имат желание да управляват танкове.

 

"Мощта и силата му не се предават с думи", признава механик-водачът на Т-72 Светлана Щуркина. От името на целия екипаж тя пожела на танкистите щастие, успехи в службата и мирно небе над главите им. "За да стреля танкът, механикът трябва да води, а танкът да не подвежда", добавя момичето.

 

 

На полигона "Дорогобуж" над триста танкови екипажа изпълниха стрелби в състава на взводовете си по три мишени във вида на укрити танкове, безоткатни оръдия и картечни гнезда на дистанция до 1200 метра.