БЛИЦ регулярно публикува материали за руски оръжия, които са впечатлили западните експерти със своите забележителни качества. Но защо дори и с тях Русия може да загуби войната и поради това може да изкуши своите противници да си опитат късмета? Струва си да бъдат припомнени основните въоръжения:
 
1. Свръхтежката междуконтинентална балистична ракета с шахтово базиране „Сармат”. Заради рекордно мощните си двигатели ракетата може да извършва орбитални атаки, като атакува цели през Северния и Южния полюс. Тя може да носи боен товар с полезна маса 10 т, срещу едва 1,15 т на „Минитмън-3”. Бойните глави „Авангард” маневрират в атмосферата с хиперзвукови скорости от порядъка на 20М и срещу тях не може да се води борба.
 
2. Многоцелеви изтребител пето поколение Су-57. Вече е приет на въоръжение. Това е най-маневреният изтребител в света. Притежава няколко радара, които му осигуряват кръгов обзор на въздушната и земната обстановка.
 
3.Танк Т-14 на платформата „Армата”. Единствен в света отнася се към ІV поколение с необитаемия купол и бронирана капсула за екипажа, активната защита „Афганит”, РЛС с активна фазирана решетка, невидим за радарите с уникалната си маскировка. Всички процеси се управляват дистанционно чрез клавиатура, джойстик и дисплеи.
 
4. Зенитноракетна система С-500 „Прометей”. Прикрива целия диапазон от въздушни цели – от безпилотни и пилотирани самолети (600 км) до балистични ракети. Скоростта на нейните ракети е 3,5 пъти по-голяма от на американските THAAD.
 
5. Мобилен ударен противоспътников комплекс А-235 „Нудол”. Неговите най-нови ракети ще прехващат балистичните цели на височини до 600 км.
 
6. Наземен мобилен комплекс за радиоелектронно заглушаване на спътниковата връзка „Тирада-2С”. В тази област руските системи за РЕБ решително изпреварват американските достижения и поради това цялата информация е засекретена.
 
Списъкът може да бъде продължен с практически безшумните подводници, хиперзвуковата противокорабна ракета „Циркон”, торпедата „Физик”, самоходната гаубица „Коалиция-СВ”, стратегическия бомбардировач Ту-160М, свръхдалечната ракета „въздух-въздух” КС-172, крилатите ракети „Калибър”, противокорабната ракета Х-32 с въздушно базиране...
 
Защо все пак при тези супер оръжия Русия е твърде вероятно да загуби войната?
 
Въпросът не е труден за отговор: това ново въоръжение във войските е твърде малко на брой. От изтребителя Су-57 е предвидено да бъдат купени едва 12 броя. Отначало се предполагаше танковете Т-14 да станат „основен боен танк” и да наброяват 2500, но сега броят им е ограничен на около 100.
 
Ориентировката е в посока на модернизиране на съществуващите платформи. Очевидно е направена преценка, че в обозримо бъдеще новите оръжия няма да са нужни.
 
Втората световна война завари Съветския съюз в период на превъоръжаване с танкове и самолети. Следвоенното презастраховане доведе до надпреварата във въоръжаването и разпадането на СССР. Сега руското държавно ръководство търси баланс в стратегическата отбранителна достатъчност – в нейната основа лежат прогнозите за военнополитическите събития и заделяне на необходимия потенциал за тяхното посрещане.
 
САЩ и НАТО превъзхождат Русия около 18 пъти в БВП и 6 пъти в населението. Не е реално Русия да си осигури пълен еквивалент в числеността на въоръжените сили и въоръжението. Достатъчно е обаче наличието на стратегически оръжеен потенциал, а това е преди всичко ядреното оръжие.
 
Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ (по публикации в чужди медии)